h1

Ungerska husarer och deras hästar på besök

20 juni 2012

Tro´t eller ej. Vi har haft besök av två ungerska husarer och deras fyra hästar. Ibland gör man saker man inte trodde man skulle kunna göra. Som nu i måndags, på väg hem från stan i en rejäl regnskur. Har läst tidningen om dessa två husarer som skall rida från Ungern upp genom flera länder bl a Sverige via Norge till Treriksröset och sedan via Finland hem igen. Vi fick syn på dem, blöta traskade hästarna på vägen. Vi stannar för att ta kort i världens regnskur. Börjar prata med dem. De har en lång sträcka inplanerad och klockan är mycket och de är våta. Min man erbjuder dem komma hem och ”torka upp” innan de fortsätter. De tackar ja!

Efter en stund har vi 4 blöta hästar i vår trädgård, traskande bland blommor och buskar innanför vår nyklippta häck. Inne har vi två husarer som får handdukar för att duscha och kläderna hängs på tork. Jaha, mat, självklart! Maken ställer sig vid spisen medan jag åker och handlar frukostmat. För givetvis erbjuder vi dem natthärbärge.

Vi fick en givande och trevlig kväll. God mat och dryck, oerhört intressant information om husarerna. Vi såg på roliga filmer på Youtube som de visade oss. De var jättetrevliga och sympatiska. Vi var oerhört glada för att vi erbjöd dem hem till oss.

Några grannar studsade till när de först  såg en häst sedan tre till i vår lilla trädgård mitt i samhället. Hästarna trivdes, gräsmattan blev noggrant klippt, vi fick gödning på köpet. Några blommor åts upp, men de kommer igen. Ingen skada skedd.

När jag tog en morgonpromenad med vår James, började jag skratta högt för mig själv: Vi är inte kloka! Kan inte vara kloka som bjuder in 2 främlingar och 4 hästar i vårt hus och trädgård. Men det är ju just det vi är, kloka och snälla. Det utbytet vi fick tillsammans med dem blev ett värdefullt möte. Vi hoppas att träffas igen.

Dags för frukost som blev rejäl därefter de skodde hingsten, vars ena sko gått sönder. Därefter packa de ihop alla sina saker och klädde sig efter konstens – läs husarers – regler. Kläder likadana som de villka användes för många år sedan när husarerna red ut i krig.

Strax före lunch satte de upp på hästarna och red vidare mot Göteborg och med riktning mot Oslo. Skulle ni möta dem, tveka inte om ni har möjlighet att erbjuda dem natthärbärje. Det här var något av det roligaste och mest givande jag gjort på väldigt länge. Ett besök jag aldrig kommer att glömma. Jag hoppas verkligen vi har möjlighet att besöka dem i Ungern, de bjöd oss ner och det låter lockande!

Följ dem på deras hemsida

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

12 kommentarer

 1. Härligt med spontana människor som vågar! Och då menar jag inte de ungerska husarerna. Hälsningar från oss (Tidningen Ridsport) som fick en kort men roligt pratstund med era nattgäster./Aina


 2. Hej! hade absolut gjort som ni. Inte var dag man har chans till så fint främmande:-) Tyvärr var vi inte hemma den dag de troligen passerade här -alltså i förrgår den 28:de. Vi bor utanför Mellerud vid Pilgrimsleden vid sidan av 45:an. Vi har haft flera långväga hästekipage som passerat . Eftersom min sambo är gammal husar (K3 Skövde) hade det varit extra roligt för honom.

  Ha det gott!


 3. Underbart att det finns människor som ni som bryr sig, och som vågar bjuda på det lilla extra.


 4. Kanske var de åter ute efter landvinning som för tusen år sedan, men det blev stopp hos svenska vikingar…


  • Är man insatt i resans ändamål och vet målet med resan, då vet man också att svenska vikingar hade nog inte betett sig på det sättet som vissa svenskar gjort i detta fallet. Männen är i högsta grad måna om sina hästar, om inte så har de problem ta sig hem. Samt att det är en ära för dem att genomföra denna resan. Anser din kritik inte är godkänd!


 5. Om man kollar på dina bilder så verkar det inte som hästarna är i det dåliga skicket som det påstås i media. Vad är din uppfattning?Media är ju inte alltid till att lita på alltid dom kan ju vinkla saker hit å dit utan att det nödvändigtvis är sant.
  Och om man läser dom ungerska artiklarna så hade dom faktisk stannat i Åmål för att hästarna skulle vila och för att den halta hästen skulle bli bra.


  • Det är sant som du säger, hästarna var i god kondition när de var hos oss. De rider aldrig mer än 4-5 timmar om dagen. Det är i en långsam takt de tar sig fram, bara några mil om dagen. De vilar, låter hästarna vila. De skor sina hästar själva vid behov. De har skydd under sadlarna för att det inte ska skava. De är synnerligen måna om sina hästar. Resan är mycket speciell och vid deras avfärd från Ungern samlades många husarer även från andra länder. Det var tal, musikorkester, hästparader. Det är en för dem oerhört stor och viktig händelse. De bevarar de gamla traditionerna, de är stolta över att vara husarer. Vi svenskar är dåliga på att bevara våra traditioner. Skull man spela folkdans på en fest skulle gästerna gå.

   Och viktigt är ju, hästarna är deras ”fordon” utan dem kommer de ingenstans. Hästarna är även deras följeslagare. Inte missköter man dem då inte. Deras hästar är inte feta eller övergödda. Titta på hästar i Mongoliet och andra länder bl a Ungern. De är seniga och starka djur. Jag tycker det var pinsamt, sätta dem dessutom i fängelse. Oerhört duktiga hästmänniskor. Peter har skrivit flera böcker om sina resor. Detta var hans femte långritt. Men det finns alltid folk som klagar på allt!


   • Ja det är verkligen tråkigt att det skulle bli så här och det är sant som du säger om hästarna att dom är mera seniga och att dom är starka. Man kan inte jämföra deras hästar med hästar som lever här och som används på ett annat sätt.. Ja det var verkligen onödigt att sätta dom i fängelse och vad jag läste i nån artikel så fick dom inte ens ha kontakt med deras familj..Hoppas dom får tillbaka sina hästar så att dom kan fortsätta sin ritt.Och det är så tråkigt att alla människor går på allt som skrivs i media utan att ifrågasätta, särskilt när man ser bilder som inte stämmer överens med verkligheten…Vinklad journalistik och vinklade bilder. Har själv arab och jag kommer ihåg hur det var när han var ung och jag red mycket..fri tillgång på hö och kraftfoder men han blev aldrig tjock ändå..och dessa djurinspektörer har inte alltid rätt.. Dom skulle haft en bättre utbildning..


   • Arabhingsten var verkligen ståtlig och vacker. Dessutom var hästarna väldigt ”ordentliga”, de var vana ute och vandra, fann sig tillrätta i vår lilla trädgård. Bete o vatten fanns, de vilade. Ja, det är tråkigt när människor tror på allt de läser o hör om i media. Nej de fick inte kontakt med någon dessutom varsinn cell. Otroligt, när man ser hur svenskar misshandlar och behandlar sina djur. Hörde i går om en dam utanför en av Second Handbutikerna. Hon hade gått in, andra hörde ylande från bilen, såg ingen hund, men en stängd väska. De hämtar vatten och tänker de måste komma åt hunden. Damen kommer och ignorerar det helt och hållet. Bryr sig inte om att den instängda hunden har extremt varmt. Ungefär: det här behöver ni inte bry er om. Det borde varit fängelse!


   • ja världen har blivit helt sjuk. Träffade Husarerna i går. passade på när vi fick höra dom var i närheten, synd att vi inte fick träffa hästarna, men dom visade oss bilder.. Vi fick även höra deras sida av saken och det stämmer verkligen inte med det man har fått höra i media.. Hoppas nu verkligen dom får tillbaka hästarna så att dom kan fortsätta.


   • Massmedia kan förvränga det mesta. Roligt du träffade dem – om jag vetat om det skulle du fått hälsa från oss. Var är de nu egentligen och hur går det för hästarna? De är mycket trevliga husarer. Jag är glad vi fick tillfälle träffa dem. Hör gärna av dig igen! /Monica


 6. Dom är tillbaka i åmål nu.
  länsvetrinären var där i dag och kollade hästarna. dåligt för en myndighet att det ska ta en väcka att behandla en halt häst blandt annat. om väntar på vad länsstyrelsen beslutar.
  Fick se bilder dom tagit av hästarna och det är skilnad på dom biuderna gentemot dom poliserna tog i dåligt ljus med dålig kamera och blixt i en mörk stall jämfört med deras bilder som var tagen med digitalkamera i dagsljus.. vilken skilnad det gör
  dom får visst massa skit från folk här och där vilket jag tycker är väldigt tråkigt särskilt när folk inte har alla fakta….Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: