h1

Samhall har inga jobb åt handikappade

22 april 2009

 

 

I morse hörde jag på radion att handikappade är utan jobb på Samhall. Sveriges Radio har gjort en enkätundersökning bland arbetsförmedlare. De är kritiska mot Samhall och tycker att Samhall tar emot för lite anvisade personer.

 

 Idag är det inte längre vanligt att anvisa funktionshindrade personer till Samhall. Det har skett en stor förändring på Samhall. Tidigare fanns det skyddade verkstäder inom Halland i Kungsbacka, Varberg, Halmstad och Hyltebruk. Nu finns bara Hyltebruk kvar. På de andra orterna är det mest bemanningsuppdrag och tjänster.

 

På arbetsförmedlingen finns det väldigt många funktionshindrade personer som behöver ett långsiktigt rehabiliteringsarbete, och som aldrig kan börja på Samhall. Samhall har ett vinstkrav på sig som gör att företaget kommit långt ifrån det som var deras uppdrag från början. Grundtanken var att Samhall skulle ge arbete till dem som har en sådan nedsatt arbetsförmåga att de inte kan få något annat arbete.

 

Regeringen behöver göra några förändringar i sina krav på Samhall för att det skall bli bättre. Det handlar om att kunna ge personal tidsbegränsade anställningar och att man inte har krav på att Samhall skall gå med vinst.

 

Själv tycker jag att grundtanken med Samhall´s mål, så som jag uppfattat det är bra. Det bygger på att människor med funktionshinder skall ges arbetsträning på Samhall. Därefter kunna gå ut i arbetslivet. Det bygger vidare på utbildning, arbetsträning och praktik. Kanske även utbildning till ett annat yrke än tidigare.

 

Information  hämtad från Radion.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: