h1

Kamphundar

26 april 2009

Hörde på P4 Granskar med Gunnar Gramnes, idag om den kamphunden som bet ihjäl en pudel i Sala. Det var inte roligt att lyssna på ägarinnan, Lena, berätta om hur det gick till när en kamphund plötsligt dök upp och anföll hennes pudel. Hon kunde inte göra något. Hunden högg tag i hennes hund i nacken och ryggen, släppte inte taget, bara ruskade pudeln, tills den var död. Hade Lena ingripet så hade hunden med största sannolikhet anfallit henne och bitit henne ganska illa. Lena kunde bara stå och titta på när hennes lilla pudel slets ihjäl, vilken fruktansvärd upplevelse, rena mardrömmen.

 

Ägaren kom och bar om ursäkt, det var allt. Polis kom och det hela är i väntan på en dom. Hunden är under tiden inlåst. Ägaren hade gått på dressyrkurs med hunden, Kursledaren hade sagt till ägaren att alltid ha hunden kopplad och att den skulle bära munkorg. Detta struntade ägaren i.

 

Farliga hundar borde vara att jämföras med skarpladdat vapen, anser dressören. Det finns en ny tillsynslag om hundar men den förbjuder inte vissa raser. Hundägaren är ansvarig för sin hund, menar lagen. Men enligt landets mest meriterade polishundförare som är expert på kamphundar finns det många människor som inte kan handskas med sin farliga hund.

 

Efter att hört programmet kan jag inte göra annat än att instämma med detta att många som skaffar hund inte kan hantera sin hund. Det var tidigare populärt med små hundar, nu verkar trenden ha vänt och fler och fler skaffar sig stora hundar som Rottweiler, Dobberman, Dogo Argentino, Pittbullterier och flera andra kamphundar. Jag som alltid haft hund av mellanstorlek, kan tycka att det ibland är obehagligt att möta en hund av ovanstående raser. Nu är det ju inte alla hundar bland dessa raser som är argsinta, man skall inte dra alla över en kam. Men jag tror jag är mer observant när jag ser en hund av någon ovanstående ras.

 

Jag hoppas ägaren får sitt straff och tyvärr, att hunden avlivas. Tror i många fall att det är ägarens fel att sånt här inträffar.

2 kommentarer

  1. Mellanstorlek? En Pitbull är väl i högsta grad mellanstorlek.


    • Storleksmässigt är väl en Pittbull en mellanstor hund. Men det är en hund med styrka som en stor hund. Dessutom klassad som en kamphund, knappast en familjehund. Jag jämför inte en Pittbull med Pudel, Cavalier, Cockerspaniel m fl.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: