h1

80 % Solförmörkelse, vackert

03 januari 2011

I morgon är det dags, mellan halv nio och tio är det solförmörkelse. Sk partiell solförmörkelse. Jag  hoppas på klart väder och inga moln. Fast prognosen verkade inte bli sådan tyvärr. För solförmörkelse är så otroligt häftigt. Fåglarna tystnar och tror det blir natt. I morgon blir det mellan 80 – 85 % solförmörkelse. Fantastiskt! Det sker några gånger om året och är olika mycket. Och det är inte alltid vi kan se dem. Längst upp i norr har de störst chans att se det.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8362971.ab

Jag var liten, men minns fortfarande den totala solförmörkelsen som var 1954. Jag var med min familj ute på Öckerö. Hela solen släcktes och det blev mörkt. Precis som på natten. Det var nästan lite kusligt. Jag minns vi hade special tillverkade glasögon som såldes just för detta ändamålet. Man skall inte titta på solen utan att skydda ögonen. I mina gömmor någonstans finns gamla diabilder monterade i glasramar, min pappa förevigade detta ögonblick. Det lär dröja ända till 2100-talet igen innan det blir en total solförmörkelse här igen.

Tisdag den 4 january 2011 ca kl 10.00

Solförmörkelsen är över, den varade mellan 08.30 – 10.00 och då var det moln. Tidigare på morgonen var det stjärnklart och vackert!

Solen kommer fram genom molnen - efter varit bakom månen

Vackert - men jag ville sett solen bakom månen! Nu dröjer det länge till nästa gång!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: