h1

Trådalger i dammen, lekande guldfiskar och översvämning i källaren

24 juli 2011

Det som inte får hända har hänt. Vi har fått trådalger i dammen. Inhandlade något för att få bort trådalgerna i går. Men vi fick inte tid till det, vattenpumpen i vår husvagn, för närvarande utlånad till min brorsdotter o familj, tja de fick problem. Vatten på golvet. Vi ryckte ut för att kolla. Maken  plockad ner hela lådinsatsen för att få ut vattentanken inklusive pumpen, för att upptäcka en spricka i pumpen, vilket måste åtgärdas. Så dammen fick vänta på sin rengöring.

Tur var kanske det, för jag läste att guldfiskarna lägger sin rom i algerna. Eller har kanske gjort det. Om vi då rengör dammen, då tar vi ju bort även guldfiskäggen. Och det vill vi absolut inte. Vi köpte också ett antal nya växter. Men väl hemma tillsammans med brorsdottern, sambon och deras underbara tvillingpojkar 4 år, ja då började det regna. Nej, det var snällt sagt. Någon däruppe hade öppnat vattenfallet. Gick ut i vår ”källare” i markkplan fd pannrum o tvättstuga. Klaffs, klaffs, vått på golvet nästan till anklarna. Då upptäcker jag vatten som bubblar in – upp ur golvbrunnen. Dvs kom från gatan och dess brunnar. Det kom t o m ”knoppar/frukterna” från Magnoliaträdet upp genom golvbrunnen. Vi fick genast försöka täcka brunnen så vi fick stopp på allt vatten. Upptäckte senare att de ryckt ut från väg- o vatten till två villor längre ner på gatan. En halvmeter i källaren – ej markplan. Men idag väntar arbete….

Idag är det vår källare som får städas och röjas. Det är den provisoriska pumpen som skall installeras i husvagnen ute på Getterön. Det är dammen och växter, eventuell rengöring av alger = allt väntar på oss!

Fiskarna har lekt länge i vår damm nu, de har knuffat honorna framför och över sig, det har gått vågor på dammen. Vi har kompletterat de 13 guldfiskarna, varav 5 hängt med i några år från gamla dammen. Den äldsta av dem är stor och är säkert fem år. Nu har de kompletterats med 5 små slöjstjärtar. De simmar på grunda delen i dammen, lite knyckiga i sina rörelser, men ruskigt söta. Nu har de börjat söka sig lite längre ut, liksom på äventyr. En hona har blivit så knuffad så hon nästan eller inte nästan, har tappat fjällen på sidan och är vit. Hon verkar inte sjuk, men ligger gärna lite stilla en bit från stimmet. Hoppas inte hon dör bara.

James älskar gå ner i dammen. Igår när han skulle dricka vatten, skrämde guldfiskarna honom. De simmade fram runt nosen på honom. Så fort han stack ner nosen kom de så nära att han drog upp huvudet.

Det regnade så mycket att jag fick höja upp en del av de kanter på gummiduken som inte år fixerad rätt än. Var rädd de små slöjstjärtarna skulle simma ut o hamna utanför dammen. Dammen är ca 12 kubik, men inte färdiginredd och klar, så vi har inte fått ordning i balansen än. Men det skall bli, det har i alla fall börjat se riktigt fint ut, igår upptäckte vi en knopp på vår näckros, den hade precis kommit upp över vattenytan.

Varje morgon när vädret tillåter tar jag frukostbrickan med mig ut till platsen vid dammen, under körsbärsträdet. Morgontidning och James Bonds matskål. Sedan sitter jag lyssnar på vattenfallet, ser de lekande fiskarna och nuter av livet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: