h1

Släpp ut demensboende

09 juli 2010

Det är förbjudet låsa in människor!

Enligt Socialstyrelsens nya regler får dementa människor som bor i gruppbostäder inte låsas in. Alla människor har rätt att bestämma över sig själva. Det har ingen betydelse om du är dement och inte vet var du bor.

Enligt Socialstyrelsen skall en dement person få gå ut mitt i natten om han/hon vill. Dörrarna får inte vara låsta. Det enda som behövs är mer personal!

Vilket bra tillfälle mera personal! Vi har stor arbetslöshet, då löser vi två problem. De arbetslösa får arbete och vården får mer personal. Bra! Men var skall pengarna tas ifrån. Det är bl a inom vården man har minskat på personalen otroligt mycket för det skall sparas.

Är Socialstyrelsens helt verklighetsfrämmande?

Vill de minska folkmängden? En del, inte alla, dementa människor tappar närminnet, de tappar lokalförmågan. Många kommer inte ihåg var de bor. De kan skada sig själva.

Självklart att de skall få komma ut så mycket det går, men givetvis tillsammans med personal, anhörig eller vän. Inte ensamma!!! Dementa kan lätt förvirra sig bort.

Det är tragiskt ha en anhörig som är dement och inte minns var de bor, inte kommer ihåg vem som var på besök mm. Inte vet vilken dag det är. Min egen far trodde häromdagen (7 juli) att det var julafton nästa dag. Han kände igen sina möbler men förstod inte var han var. Han undra över övriga familjen var de var någonstans. Han ha bott ensam i 15 år. Hur skulle vi anhöriga känna det om han fick gå ut  själv.

Jag tycker de som tar dessa beslut skall komma ner på jorden och ta reda på hur verkligheten är innan de sitter där vid sina skrivbord och bestämmer om sådant de ine tycks veta något om.

4 kommentarer

 1. Syftet var antagligen gott, på initiativ av någon som sett den andra sidan. Där äldre låses in och aldrig kommer ut.Har arbetat inom omsorgen om trafikskadade som uppnått pensionsåldern. De kom inte ut, någonsin. De som gick var förbjudna att vara i Tv rummet och i köket, de enda gemensamma utrymmena, av personalen. Personal fanns, de fikade hellre. En fin bakgård fanns, balkong likaså. En vikarie får inga fler timmar när man påpekar de galna i vad som pågår.


  • Det finns säkert fler sidor av detta. Men om man ser på personer som har demens/alsheimer, så de minns inte alltid var de bor. De tänker inte på om det är vinter eller sommar när de klär sig. De tar fel på klockan, tror det är 7 på kvällen när det är morgon osv. Eller som sist nu – min pappa trodde det var julafton häromdagen.

   Han blir rasande när han är inlåst, dvs inte i sitt rum där låser man inte, utan ytterdörren som har kodlås. Men om han går ut, så kommer han liksom många andra att bli förvirrade och inte hitta tillbaka. Det finns otaliga som har fått efterlysas för de gått bort sig. Han bor bra, 6 personer på en våning, stora fina rum, utsikt över natur och hav. Stort allrum med TV och kök, balkong. På nedre våning bor också 6 personer och samma inredning. Där kan de gå ut till en stor trädgård sitta i sol eller skugga. T o m hjälpa till plantera växter.

   Personalen försöker gå ut så ofta de kan och göra promenader i närområdet. Min pappa har bott i närheten i många år, men idag känner han inte igen omgivningen, han blev så rörd över det vackra han såg när de var ute sist att han blev tårögd. Han hade aldrig varit där. Han har känt till området, varit där enormt många gånger under 60 års tid. Han visste inte var han var. Skulle han och likasinnade komma ut – vad händer då?


 2. Som du påpekar skulle det inte fungera. Har upplevt just det där, att leta upp försvunna, förvirrade gamla som gått iväg. Oftast ”hem”. Även min farmor var totalt senil de sista tio åren och försvann titt som tätt, tills man fattade beslutet att låsa hennes dörr.Och titta till henne ofta. Inte ens de egna möblerna fick henne att känna sig hemma. Antar att hon skulle hem till sitt barndomshem, som var nästan det enda hon kunde komma ihåg.

  Syftet bakom beslutet var antagligen gott, eller skulle uppfylla någon regel. Men sunt förnuft saknas.Det efterlyser jag på flera nivåer i besluten hos kommuner.
  För mig låter det som din pappa är på ett mycket bra ställe. Det är gott!
  Många gamla är inte lika lyckligt lottade utan lever just inlåsta, isolerade och mycket ensamma.


  • Sant, han bor på ett väldigt bra ställe. Bra mycket bättre än när han bodde hemma ensam. Visste inte om han ätit eller om det var morgon eller kväll osv. Det låter hemskt när man säger inlåst. Men har de som min pappa tillgång till stor fin trädgård och fantastiska omgivningar, 5 minuter till havet. Så har han det bra. ”Inlåst” är ju för att skydda dem – alltså förstå mig rätt!Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: