h1

Att sälja sin bostad = Reavinst

18 augusti 2009

Vi köpte ett radhus för tio år sedan. Nu har vi köpt en villa på ”landet”. Vi har också sålt vårt hus – med vinst! Självklart jätteglada! Men då blir det reavinst. Den räknar man ut genom att ta priset vi gav för tio år sedan från priset vi fick när vi nu sålde. Sen tar man bort kostnader för renovering av kök, badrum, golv, dörrar osv. Inte tapeter o färg (?). Även mäklarkostnad dras av. Den summan man då får fram tar man 22 % på. Det är reavinsten.

Den skall man betala in till Staten. Så den glädje över de pengar man liksom kände man kunde använda till renovering av nya huset försvann snabbt. Men nu kan man tydligen begära uppskov med den summan och sätta in den i nya huset. Det är ju bra.

Det jag vänder mig mot är att det är en sådan hiskligt stor summa staten tar in för att vi vårdat och skött vår bostad, renoverat den på ett smakfullt sätt som föll köparenn i smaken. Den vinsten tar staten. Det känns för dj…. fel tycker jag. Fast ok,m jag har ju tjänat de pengarna – Men i alla fall – ge staten min vinst!

3 kommentarer

  1. Visst är det skumt. Betänk också att man skattat flera gånger innan då man renoverade. Eget arbete får man inte räkna av heller. Förmodligen för att det är icke beskattade tjänster…

    Ni får helt enkelt avrunda era kostnader rejält uppåt!


  2. Detta är det ända sättet att få in skatter till skola, sjukhus, vägar osv. alla skall idag vara egenföretagare och ha möjlighet att dra av alla omkostnader, så statens intäkter hamnar i riskkapitalisternas fickor.


  3. […] Att sälja sin bostad = Reavinst August 2009 2 comments 5 […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: