h1

Sola – skyddar mot blodpropp

27 mars 2009

Att man inte skall sola har det skrivits långa spalter om, chansen att man får hudcancer är stor. Enligt forskare verksamma vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och Universitetssjukhuset i Lund skall man inte överdriva riskerna för hudcancer och skrämma människorna.

 

Citat: ”Man måste se till totalbilden. Det är  riskabelt att bränna sig, särskilt om man har känslig hud. Men att sola är också positivt, säger Håkan Olsson, professor i onkologi i Lund till TT.” Slut citat.

 

Men enligt den senaste studierna så är det nyttigt att sola. Resultatet av en det visar att kvinnor som solbadar relativt ofta (sommartid i Sverige eller vinter på semester utomlands) har 30 % lägre risk för blodpropp, trombos än de kvinnor som solar väldigt lite eller inte alls.

 

Oftast är det ärftliga faktorer som spelar in om man får hudcancer. Man har gjort studier i Australien där fler får hudcancer, förklaringen kan vara att det rör sig om rödlätta britter som utsatts för tropisk sol.

 

Detta   gillar jag – eftersom jag har ett behov av att få ligga på en solvarm klippa vid havet och njuta av vågbruset. Det viktiga är inte att  bli brun i solen, det är mitt sätt att koppla av, helst ensam, möjligen en bok, ta ett dopp i havet och simma lite, sedan lägga sig på handduken igen. Min bästa avkoppling, det kan räcka med 1-2 timmar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: